Juiste studiekeuze maken (deel 6): onderzoek

Dit is deel 6 van het blog waarin je in stappen uitgelegd krijgt hoe je het proces van jouw juiste studiekeuze maken aan kunt pakken. Nu gaan we nog meer onderzoek verrichten.

Je hebt nu heel veel over jezelf nagedacht. Als het goed is, heb je een beeld gekregen van jezelf, van wat je leuk en belangrijk vindt, waar je goed in bent of graag doet, en hoe je als persoon bent. Je eigen “plaatje” is nu voor een deel dus ingekleurd. Daarmee heb je een basis gelegd. Vervolgens moet je “JIJ” gaan matchen met beschikbare opleidingen. Dat doen we ook weer in een aantal stappen, dus ook dat vraagt weer wat tijd en geduld van je!

Onderzoek leuke opleidingen

We beginnen de volgende fase met het zoeken naar leuke studies. Hoe pak je dat zoeken naar opleidingen nou aan? Omdat je daar natuurlijk ook weer verschillende manieren van hebt, de een wat makkelijker of minder intensief dan de ander. We gaan hier vooral in op de twee meest makkelijke methoden.

Hoe maak jij de juiste studiekeuze (deel 6)1: Website onderzoek

Er is een methode die desk-research heet. Vanachter je bureau lekker dingen gaan ontdekken. Wij doen dat nu met het onderzoeken van opleidingen vanaf de websites van scholen. Volg daarvoor de volgende stappen:

Ga naar de website van de een onderwijsinstelling bij jou in de buurt, of een school waar je jezelf wel naar school ziet gaan.
Vaak staat daar een lijst met opleidingen, die je verder kunt selecteren.
Zoek op je interessegebied, en voila, een x- aantal opleidingen die daarbij horen.
Bekijk kort al die opleidingen en filter eruit wat je leuk lijkt.
Herhaal dit proces een aantal keren met andere onderwijsinstellingen die wat jou betreft ook in aanmerkingen kunnen komen.
Je houdt nu een aantal opleidingen over.
Je kunt de hele reeks nogmaals herhalen met een ander interessegebied.

2: Bezoek onderwijsbeurzen of open dagen

Voor de tweede methode moet je wel van je bank of achter je bureau vandaan komen. Op pad dus!

Ga naar een onderwijsbeurs of open dag van een onderwijsinstelling.
Verzamel zoveel mogelijk brochures of folders van diverse opleidingen. Hou je vooral niet in!
Ga thuis aan de slag: blader ze wat door en maak een stapel met ja en nee. Onderzoek wat je dus wel aanspreekt en wat niet.

Filter nu de ja-stapel nog een keer en eventueel nog een keer. Je houdt nu een aantal opleidingen over.
Met de overgebleven opleidingen waag je je nu aan stap 7 van het studiekeuzeproces. Heb je behoefte aan wat hulp? Dat kan natuurlijk ook; klik gewoon op onderstaande button.