Juiste studiekeuze maken (deel 7): de match maken

Dit is deel 7 van het blog waarin je in stappen uitgelegd krijgt hoe je het proces van studiekeuze aan kunt pakken. Als het goed is, zit je na wat onderzoek met een aantal mogelijk interessante opleidingen voor je neus. De één vermoedelijk nog leuker dan de ander, en misschien zijn het ook nog eens heel diverse mogelijkheden. Wat nu? Hoe ga je uit deze opleiding de ‘juiste’ kiezen? Hoe maak je de perfect match?

Koppel de opleiding naar jezelf

Het is tijd om de match te maken met het plaatje “JIJ” en een geschikte studie. We gaan deze opleidingen nu terugkoppelen naar jezelf. Daarvoor heb je stap 1 t/m 5 nodig en kan dus alleen als je die eerste vijf stappen goed hebt doorlopen. Daar gaan we nu dan eerst van uit, dat je dat uitvoerig hebt gedaan. Uiteraard heb je het resultaat van stap 6 ook nodig.

Het terugkoppelen van opleidingen en JIJ doe je door de volgende hoofdvraag te stellen:

In hoeverre past deze opleiding bij mijn interesses/persoonlijkheid/vaardigheden en de dingen die ik belangrijk vind?

Hiermee geef je in principe antwoord op de vier volgende subvragen:

  • Past deze opleiding bij wat ik leuk vind?
  • Past deze opleiding bij hoe ik in elkaar steek?
  • Komen mijn vaardigheden voldoende terug in deze opleiding en heb ik de juiste vaardigheden?
  • En uiteraard ook: zijn de dingen die ik belangrijk vind ook aanwezig in deze opleiding?

Als je het iets anders wilt verwoorden, dan kan dat natuurlijk ook. Als je maar alle belangrijke aspecten langs de meetlat houdt.

Match voorbeeld

Een voorbeeld om het te verduidelijken:

De juiste studiekeuze, hoe maak je die (deel 7)Jojanneke wil graag advocate worden, want ze volgt alle spannende strafzaken die in het nieuws zijn.  Ze leest in de kranten erover, volgt de rechtzaken via Twitter, etc. Zij komt uit bij de opleiding Nederlands Recht (WO).

Zij koppelt terug:

“Ik vind rechten leuk, en ik vind het interessant wat er in de wereld gebeurt. Op het vlak van interesses past Nederlands Recht bij mij.

Ik hou er niet echt van om veel te lezen, en debatteren ligt me ook niet goed. Verder doe ik nu havo, en ik weet niet of ik wel zin heb om nog heel lang door te studeren. Kan dat niet makkelijker? Op het vlak van capaciteiten matcht deze opleiding minder goed.

Ik heb snel mijn oordeel klaar, en ik kan er al helemaal niet tegen als mensen tegen me liegen. Op het vlak van persoonlijkheid en dingen die ik belangrijk vind, zal ik mezelf als advocaat vast vaak tegen komen en moet ik misschien wel dingen doen die tegen mijn principes ingaan. Dat matcht dus eigenlijk niet.

Conclusie: misschien lijkt het wel heel stoer en interessant om advocaat te zijn, in het nieuws te verschijnen, en dat soort spektakel, maar volgens mij past het toch niet zo bij mij. Ik zoek dus nog even verder.”

Jojanneke uit het voorbeeld heeft dus de elementen uit het plaatje “Jojanneke” (De JIJ in dit verhaal) gematcht bij de studie en het beroep van advocaat. Doe nu hetzelfde voor jouw overgebleven studies. Het kan dus zijn dat je deze vragen een aantal keren doorloopt. Is het je gelukt? Ga dan verder naar de stap: ‘je studiekeuze ervaren’.

Help?

Lukt deze 7e stap niet? Dan heb misschien niet goed genoeg naar jezelf gekeken, of ken je jezelf niet goed genoeg. Dan kan het zijn dat je toch hulp nodig hebt. Je kunt iemand uit je naaste omgeving om hulp vragen, maar het kan ook goed zijn dat je merkt dat je liever iemand met een objectieve blik inschakelt. In dat geval biedt een studiekeuzecoach uitkomst! Die neemt met jou alle belangrijke vragen door, en zorgt dat daar een goed antwoord op komt. Dan ligt de basis er (stap 1 t/m 5) en zijn de stappen 6 t/m 10 ook beter gefundeerd.