Juiste studiekeuze maken (deel 8): je studiekeuze ervaren

Dit is deel 8 van het blog waarin je in stappen uitgelegd krijgt hoe je het proces van jouw studiekeuze aan kunt pakken. Je zou bij deze 8ste stap nu zover moeten zijn dat je nog maar een paar potentiële opleidingen over hebt. Je zou ze op 1 hand moeten kunnen tellen. Is dat niet het geval, dan ben je waarschijnlijk niet kritisch genoeg geweest. Probeer er dan toch nog een paar af te strepen. Je gaat nl. nu concreet je studiekeuze ervaren.

Bezoek open dagen en meeloopdagen

De overgebleven opleidingen ga je nu wat meer aan den lijve ondervinden. Ervaren en erover praten, dat zijn de belangrijkste onderdelen van de fase waarin je nu zit. Hier moet je dus echt een actieve houding gaan ontwikkelen. De volgende activiteiten zou je kunnen gaan uitvoeren.

  • Hoe de juiste studiekeuze maken (deel 8)

    Studiekeuze door open dag of meeloopdag

    Bezoek (nogmaals) open dagen om met docenten en studenten te praten over de opleiding. (Elders in dit blog vind je nog tips hoe je de frustraties van de drukte van een open dag kunt voorkomen). Vragen die je moet stellen, gaan vooral over inhoud van de opleiding, eventuele organisatorische zaken en wat de struikelblokken zijn. Het is niet interessant of je een kluisje krijgt of hoe de koffie smaakt: die randzaken bepalen niet of jij bij de studie past! Zorg dat je goed zicht krijgt op alle vakken, eisen, etc.

  • Ga een dagje proefstuderen of loop een dagje mee. Het onderscheid tussen deze twee mogelijkheden is niet altijd duidelijk te maken. Proefstuderen is vaak in een groep met allemaal aanstaand studenten, die net als jij belangstelling hebben voor die opleidingen. Meelopen doe je meestal in een groep met studenten die al aan de opleiding studeren. En daar zit natuurlijk wel een verschil in aanpak. Aanstaand studenten zullen mogelijk een wervend voorlichtingspraatje horen, terwijl bestaande studenten een realistische les volgen.
  • Netwerken. Ga praten met deskundigen die ervaren zijn: zoek mensen die die opleidingen hebben gevolgd en die nu daadwerkelijk in het werkveld aan de slag zijn. Praat over wat ze doen, over wat ze geleerd hebben tijdens hun opleidingen en of ze beter een andere opleiding hadden kunnen volgen. Daarvoor is het noodzakelijk dat je je netwerk inschakelt. Roep een beetje rond wie of wat je zoekt, bij je ouders, bij je vrienden, op social media. Vraag mensen om je te helpen om met iemand in contact te komen die je iets meer kan vertellen over hun beroep.

Maar let op!

Uiteindelijk heb je nu een nog beter beeld ontwikkeld. Maar pas nog steeds een beetje op: op open dagen worden dingen zo fraai mogelijk voorgespiegeld, dus prik er soms doorheen. En als er iemand heel saai een verhaal afdraait, dan wil dat niet zeggen dat de opleiding automatisch ook saai is. Te vaak strepen studenten een opleiding af omdat de voorlichter niet inspireert, terwijl de opleiding wel bij ze zou passen. Hou dus goed je ogen en oren open en wees niet direct te negatief. En ja, wel kritisch, maar dan kritisch in de zin van: goede vragen stellen!!

Heb je de overgebleven opleidingen ervaren? Dan ben je klaar voor de één na laatste stap: jouw randvoorwaarden voor jouw opleiding. En vind je deze stap lastig, dan kun je met onderstaande knop natuurlijk altijd de hulp inschakelen van ervaren studiekeuzecoach Carine. Da’s helemaal niet gek; dat is juist slim!