Na ongeveer 2 jaar corona-beperkingen is het weer mogelijk om een onderwijsbeurs of open dag te bezoeken. Maar hoe pak je dat nou aan om niet teleurgesteld aan het eind van de dag zonder beoogde opleiding naar huis te keren?

Verwachtingen m.b.t. onderwijsbeurs temperen

Het begint bij het temperen van je verwachtingen. Heus, ik hoor het je zeggen: Waarom zou ik naar een onderwijsbeurs of open dag gaan als ik geen verwachtingen mag hebben? Het gaat niet om het hebben van géén verwachtingen maar van de juiste verwachtingen. Veel leerlingen worden door school of hun ouders richting de bewuste activiteiten gestuurd. Op zich niets mis mee. Maar de verwachting dat je daar DE, DIE ENE, studie gaat vinden is over het algemeen niet zo groot.

Onderwijsbeurs of open dag bezoekenWant stel je even voor hoe het in zijn werk gaat. Op zo’n onderwijsbeurs staan tientallen scholen, van mbo’s tot universiteiten en vaak ook nog allerlei andere exposanten. Ze gokken op een regio die ongeveer 20-25% van Nederland bestrijkt. Met allemaal scholieren. Jouw school keer 200 ofzo. Of nog meer. En al die leerlingen zoeken en zoeken en willen kijken en praten en dan nemen ze ook nog hun ouders of begeleiders mee. Stel je een bijenkorf voor en dat dan in mensen-gedrag…

Open dag ook zo druk

Op een open dag is het eigenlijk niet heel veel anders: daar lopen ook honderden jongeren rond die op zoek zijn bij diverse verschillende opleidingen en afdelingen van 1 specifieke school. Ook daar is het dus erg druk.  De kans dat jij tussen al dat gewoel van mensen juist die ene studie gaat vinden is waarschijnlijk niet heel groot.

Hoe dan wel naar onderwijsbeurs of open dag?

De beste manier om een passende studie keuze te maken, is je goed voorbereiden. Bedenk van te voren een aantal dingen:

  • Bij welke scholen en instellingen of opleidingen wil ik in ieder geval even een rondkijken?
  • Wat wil ik eigenlijk weten van een opleiding? En dat kan van alles zijn:
    •  
    • Sfeer proeven
    • Een concreet onderwijsprogramma uitpluizen
    • Het verschil tussen een aantal soortgelijke opleidingen
    • Wat er van jou verwacht wordt als je die opleiding gaat doen (qua persoon, kennis, vaardigheden, etc)
    • Hoeveel contacturen zijn er
    • Hoe groot zijn de groepen
    • Etc.

Aanpak open dag of onderwijsbeursOftewel:  je moet dus van tevoren al jezelf een beetje verdiepen in de dingen die jij wilt weten en dat houdt dus ook in dat je al een klein beetje weet wat er allemaal te koop is in de studiewereld. Dat je snapt dat er verschillende richtingen/branches/sectoren zijn en dat die op die manier ook geordend zijn. Dat je iets weet over jezelf: hoe je in elkaar steekt enzo en of iets bij je kan passen. Niet alles wat leuk klinkt past namelijk ook bij je!

Het kiezen van een studie betekent voorwerk verrichten

Het voorbereiden op een open dag of onderwijsbeurs is dus eigenlijk misschien nog wel belangrijker dan de activiteit zelf. Het HOERA_IKWEETHET-moment komt dan eerder dan als je zonder voorbereiding naar zo’n evenement toegaat. Het is onderdeel van je hele proces om de juiste studie te kiezen. Het kiezen van je studie betekent ook of misschien wel vooral heel veel voorwerk verrichten.

Eigenlijk is een onderwijsbeurs, open dag of meeloopdag eerder een laatste stap in je oriëntatieproces dan de eerste stap. Lees over het stellen van vragen op een open dag in dit artikeltje. Of wil je graag weten hoe je die eerst stappen moet zetten? Misschien is begeleiding iets voor jou.