Je gaat aan een nieuwe opleiding beginnen! Yeah! Je hebt je studiekeuze gemaakt en wilt nu goed van start gaan op het hbo. Immers een goede voorbereiding op het hbo is cruciaal om ook daadwerkelijk van je studie een succes te maken. Lees vooral verder als je meer wilt weten over redenen waarom het soms niet lukt, maar ook krijg je tips hoe je je kunt voorbereiden.

In een eerder artikel van dit blog heb je kunnen lezen dat studiesucces van een aantal factoren afhangt. De vier pijlers die het belangrijkst zijn, zijn: je motivatie, de inhoud van de opleiding, je omgeving en natuurlijk jij als persoon en of jij bij de studie of opleiding past. Maar hoe zit het met je voorbereiding op het hbo om dat succes ook echt te behalen?

Ervan uitgaande dat jij je juiste studie gekozen hebt, dus dat wat het beste bij jou past, dan biedt dan nog steeds geen garantie op studiesucces. Kijk maar naar de percentages uitval in het hoger onderwijs. Daar zitten studenten tussen die hartstikke goed op hun plek zijn, maar die desondanks toch binnen een jaar de opleiding weer verlaten. Daar liggen natuurlijk heel veel redenen aan ten grondslag, maar een paar duidelijke oorzaken zijn:

  • Te weinig motivatie
  • Geen goede voorbereiding, wat vaak tot een valse start leidt
  • Slechte planning of verkeerde studievaardigheden.

Dit zijn problemen die je bij voorbaat al kunt incalculeren. Hoe je die problemen oplost? Een aantal tips lees je hier.

Goede voorbereiding op het hbo

Een goede voorbereiding op HBO doe je zoOok voordat je aan je opleiding begint kun je je al voorbereiden op de lastige zaken die het studeren aan het hoger onderwijs met zich meebrengt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jij bij die 25-30% uitvallers gaat horen.

Projectgroep

Een belangrijk deel van je opleiding bestaat over het algemeen uit projecten. Samen met andere studenten werk je aan een opdracht. Door daar van tevoren over na te denken en rekening mee te houden kun je voorkomen dat je project een flop wordt. Hoe? Door in te calculeren hoe jij met situaties omgaat die tijdens zo’n project naar voren kunnen komen: smoesjes van andere studenten, stukken werk die niet op niveau zijn, crashende computers, etc. Hoe ga jij hier mee om?? Bedenk het alvast en je weet wat je er aan kunt doen.

Planning

Alle onderdelen van je opleiding hangen met elkaar samen. Naast een project krijg je ook losse vakken, maar die horen dan vaak ook wel weer bij elkaar, of zijn onderdeel van een groter geheel. Het ene onderdeel is niet belangrijker dan het andere. Wel kan het zijn dat je voor bepaalde vakken wat meer of juist wat minder studiepunten krijgt, maar je zult toch alles moeten halen om te slagen. En zonder de kennis van een los vak, zal je inhoud van je project ook minder goed zijn. Dus: zaak om een goede planning te maken!

Studievaardigheden

Eens goed naar je eigen studievaardigheden kijken en de manier waarop jij graag informatie verwerkt is ook handig om bij voorbaat te doen. Ben je iemand die alles op het laatste moment doet? Dat is niet handig! De hoeveelheid stof die je gaat verwerken is best veel, dus uitstellen leidt ertoe dat je teveel kennis ineens moet gaan opnemen. De weg der geleidelijkheid is hier de beste manier.

En dan kan het nog steeds zijn dat je je goed voorbereid hebt op het hbo, maar dat het toch niet lukt. Tijdig hulp inschakelen dus! Soms houdt dat in dat je tijdens je opleiding een coach inschakelt die je helpt ontdekken waarom je studie niet naar wens verloopt. Dat kan je studiebegeleider op school zijn, maar je kunt ook een externe coach inschakelen, die onpartijdig is en alleen het beste met jou voor heeft. Ook voordat je gaat beginnen op het hbo kun je terecht voor begeleiding en tips. In de brochure studiecoaching lees je hier meer over.