Elders in deze blog kun je lezen dat studiesucces van een aantal factoren afhangt. De vier pijlers die het belangrijkst zijn, zijn: je motivatie, de inhoud van de opleiding, je omgeving en natuurlijk jij als persoon en of jij bij de studie of opleiding past. Maar hoe zit het met je voorbereiding op het hbo om dat succes ook echt te behalen?

Ervan uitgaande dat jij je juiste studie gekozen hebt, dus dat wat het beste bij jou past, dan biedt dan nog steeds geen garantie op studiesucces. Kijk maar naar de percentages uitval in het hoger onderwijs. Daar zitten studenten tussen die hartstikke goed op hun plek zijn, maar die desondanks toch binnen een jaar de opleiding weer verlaten. Daar liggen natuurlijk heel veel redenen aan ten grondslag, maar een paar duidelijke oorzaken zijn:

  • Te weinig motivatie
  • Geen goede voorbereiding, wat vaak tot een valse start leidt
  • Slechte planning of verkeerde studievaardigheden.

Hoe je dat oplost? Een aantal tips lees je hier.

Goede voorbereiding op het hbo

Een goede voorbereiding op HBO doe je zoJe wilt natuurlijk voorkomen dat jij bij die 25-30% van de uitvallers gaat horen. Daar kun je wat aan doen. Soms houdt dat in dat je tijdens je opleiding een coach inschakelt die je helpt ontdekken waarom je studie niet naar wens verloopt. Dat kan je studiebegeleider op school zijn, maar je kunt ook een externe coach inschakelen, die onpartijdig is en alleen het beste met jou voor heeft. In de brochure studiecoaching lees je hier meer over.

Maar ook voordat je aan je opleiding begint kun je je al voorbereiden op de lastige zaken die het studeren aan het hoger onderwijs met zich meebrengt. Je kunt alvast leren omgaan met een projectgroepje, of je kunt gaan begrijpen hoe de onderdelen van een opleiding samenhangen om zo tot een betere planning te komen. Eens goed naar je eigen studievaardigheden kijken en de manier waarop jij graag informatie verwerkt is ook handig om bij voorbaat te doen. Dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen, dat kan heel goed in een groepje met studenten die net als jij nog moeten gaan beginnen. Daarom biedt Richting-Wijzer Advies ook stoomcursussen aan die je klaarmaken voor je eerste stappen in het hoger onderwijs.

STOOMCURSUS VOORBEREIDING HBO

De stoomcursus voorbereiding op het HBO is een dag waarin je met andere leerlingen die voor het eerst naar het HBO gaan, gaat ontdekken hoe het HBO er in de eerste weken uit kan zien. Lees meer in de bijgevoegde Folder voorbereidingsdag HBO_aug2020 .  Aan bod komen de volgende onderwerpen, waar we uitgebreid mee gaan oefenen!

  • Projectgroep
  • Vakken en studieprogramma
  • Planning en Studievaardigheden

Aanmelden voor de workshop? Bel: 06 – 28 64 54 95 of mail naar: info@richtingwijzeradvies.nl.